Logo

„Bányászakták” kiállítás

Az 1951-54 közötti koncepciós perekben meghurcolt bányászok emlékére

„Bányászakták” kiállítás

A Jószerencsét emlékév rendezvényei közül kiemelten fontos a „Bányászakták” című emlékest anyagából összeállított kiállítás, hiszen olyan eseményeket dolgoz fel, amely eddig a városban, sőt országos szinten sem kapott elegendő nyilvánosságot: az 1950-es években koncepciós perbe fogott és megkínzott tatabányai bányászhősök történetét dolgozza fel. A per tatabányai vonatkozása dr. Mohi Rezső, Esztó Zoltán és dr. Vitális Sándor letartóztatása, amellyel a nyomozás bányavárosunkra, annak meghatározó műszaki értelmiségére is kiterjedt.

 

A második világháborút követően a hazai szénbányászat az újjáépítés kiemelt iparága, és így a fokozatosan kiépülő kommunista diktatúra beruházási politikájának egyik kedvezményezettje volt. Ezzel együtt a bányászat elszenvedője, áldozata is volt a folyamatosan terjedő hatalmi gyanakvásnak, az ország természeti adottságait és teherbíró képességét figyelmen kívül hagyó gazdaságpolitikának.


A szakmai vezetők elleni támadások már közvetlenül a háború utáni igazoló eljárásokkal megkezdődtek, de az újjáépítéshez szükség volt a szakértelmükre, így ezek csak szűkebb rétegeket érintettek. A tervgazdaság meghirdetésével azonban mindinkább megszaporodtak a hatalom támadásai a régi szakemberekkel szemben.
A Rákosi-korszak bányamérnök- pereiről elmondható, hogy a hatósági eljárások megindításának indoka általában vagy a halálesettel járó szerencsétlenség kiderítése, vagy a termelés huzamosabb ideig történő stagnálása, visszaesése volt, így 1950-től bányamérnökök, műszaki vezetők, geológusok kiszámít- hatatlan rapszodikusággal kerülhettek a vádlottak padjára.

 

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Kutatási Osztályának tudományos munkatársa, Dr. Cserényi-Zsitnyányi Ildikó segítségével a Jászai Mari Színház, Népház társulatának előadásában egy olyan emlékestet valósítunk meg, amelyben a perek eredeti dokumentumai, a bányászok családjának visszaemlékezései, levelei elevenednek meg.

 

Kiállításmegnyitó:

Jászai Mari Színház, Népház
2017. október 20. 18.00

 

A program ingyenes.

Következő előadások

»
11.25
szombat

Bolba Tamás - Sze 

Csoportterápia
Zenéjét szerezte: Bolba Tamás

19:00 — Bemutató

Nagyszínpad
Jászai bérlet

»
11.28
kedd

Parti Nagy Lajos 

Molière: Tartuffe
színmű

19:00 — Tájelőadás

Tájelőadás Aradon

Közösségi média

Kövesse Ön is a színházat a Facebookon és tekintse meg az előadásokhoz, eseményekhez kapcsolódó videófelvételeket a színház YouTube csatornáján!

FacebookYoutube
TwitterInstagram

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is a Jászai Mari Színház, Népház hírlevél szolgáltatására, hogy ne maradjon le a színházzal kapcsolatos legújabb információkról!

»
·
»
·
„Bányászakták” kiállítás
JMSZ épület

Impresszum            

© 2014-2017 Jászai Mari Színház · Népház           Minden jog fenntartva.

Fel