Logo

Amadeus a Jászaiban!

A Szabadkai Népszínház díjnyertes előadása a Jászai színpadán

2018. április 5.

Amadeus a Jászaiban!

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata több előadást játszott már nálunk sikerrel – legutóbb a MOST FESZT 2018-on a Csak egy szóval mondd című drámával, a tavalyi MOST FESZT-en pedig a társulat színészei a Gaudeamus Igitur című szatírával a Legjobb stúdiószínházi előadás és a Közönségzsűri díját is besöpörték.

 

Most pedig egy újabb díjnyertes produkciót láthat tőlük a tatabányai közönség. A 2017-es Városmajor Színházi Szemlén az Amadeus nyerte a legjobb előadás díját, a legjobb férfi főszereplő díját pedig Balázs Áron kapta.

 

Az Amadeus május 3-án 19 órától látható a Nagyszínpadon.

 

A darabot a már Black Comedy miatt nálunk is ismerős szerző, Peter Shaffer írta, a rendező Béres Attila volt. Az előadás szereplői Balázs Áron, Pálfi Ervin, Pámer Csilla, G. Erdélyi Hermina, Körmöci Petronella, Csernik Árpád, Mezei Zoltán, Ralbovszki Csaba, Hajdú Tamás, Szilágyi Nándor, Baráth Attila, Verebes Judit, Fülöp Tímea, Rókus Zoltán és Szilágyi Áron.

 

Peter Shaffer Amadeusának egyes momentumait hiába keresnénk Mozart vagy Salieri életrajzában. Shaffert nem annyira a történelmi hűség érdekelte, hanem egy sokkal általánosabb és korok felett álló kérdés: miben áll az isteni tehetség, és miért pusztítjuk el azt, akinek ez a tehetség megadatott? Az Amadeusban Salieri sikeres udvari zeneszerző, Mozart kortársa és riválisa. Befolyásos, gazdag, intelligens, de Mozarthoz képest középszerű. Ez a középszerű ember mégis az egyetlen, aki annyira érzékeny, hogy megértse Mozart zsenialitását. Érti, de nem tudja elviselni, mert hiányzik belőle az emberi nagyság, ami ahhoz szükséges, hogy saját korlátait elfogadja. Az Amadeus a művészi tehetség ördögi és isteni vonásait helyezi ellenpólusba, és ezáltal valami nagyon fontosat fogalmaz meg a mindannyiunkban meglévő belső küzdelemről. Kicsinyesség és nagyvonalúság, félelem és bátorság, középszer és kiválóság egymásnak feszülése a darab, és annak fejtegetése, hogy legtöbbször miért a rossz diadalmaskodik bennünk és a világban.

Multimédia

Következő előadások

»
04.23
hétfő

Tersánszky Józsi 

Misi mókus kalandjai
zenés bábjáték

10:00

Kamaraszínház
Micimackó bérlet 1.

Tersánszky Józsi 

Misi mókus kalandjai
zenés bábjáték

14:30

Kamaraszínház
Kincskereső bérlet 3.

»
04.24
kedd

Közösségi média

Kövesse Ön is a színházat a Facebookon és tekintse meg az előadásokhoz, eseményekhez kapcsolódó videófelvételeket a színház YouTube csatornáján!

FacebookYoutube
TwitterInstagram

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is a Jászai Mari Színház, Népház hírlevél szolgáltatására, hogy ne maradjon le a színházzal kapcsolatos legújabb információkról!

»
·
»
·
Amadeus a Jászaiban!
JMSZ épület

Impresszum            

© 2014-2018 Jászai Mari Színház · Népház           Minden jog fenntartva.

Fel