Logo

Spiró-darabra készülnek Tatabányán Fodor Tamással

2016. november 28.

Spiró-darabra készülnek Tatabányán Fodor Tamással

Fodor Tamással a főszerepben zajlanak Az imposztor próbái a Jászai Mari Színházban. A rendező Szikszai Rémusz, a premiert december 17-én tartják.

 

Az évad bemutatóinak sora Spiró György komédiájával, Az imposztorral folytatódik december 17-én a Jászai Mari Színházban. Az imposztor olvasópróbáját október 24-én tartották. A Tartuffe próbája alatt játszódó komédiát Szikszai Rémusz állítja színpadra Fodor Tamás főszereplésével.

 

Az imposztorban a konfliktus csak késleltetve világosodik meg. A mélyben az elnyomó, manipulációra mindig kész hatalom áll szemben a személyiségükben, egzisztenciájukban kiszolgáltatottakkal. Ők azok, akiknek most márillúzióik sincsenek. Az eszméket, az erkölcsi normákat fölfalta a fölkelés, a megtorlás,az emigráció, a háború, a megszállás, a vereség – és a változatlan, csak rafináltságában változó hatalom. Ezt az állapotot zavarja meg Boguslawski, a Mester.

 

Az előadás rendezője Szikszai Rémusz, szereplői Fodor Tamás, Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán, Major Melinda, Dévai Balázs, Danis Lídia, Kardos Róbert, Bajcsay Mária, Szabó Emília, Maróti Attila, Végh Péter, Mikola Gergő, Honti György, Király Attila, Mihály Csaba, Baksa Imre, Széles Tamás és Bakonyi Csilla.

 

A darab ősbemutatóját Major Tamás főszereplésével 1983-ban tartották a Katona József Színházban. A tatabányai előadás rendezője, Szikszai Rémusz az elmúlt évadban rendezte meg a Jászaiban Parti Nagy Lajos Molière: Tartuffe című színművét.

 

„A tavalyi közös munka, a Tartuffe sikere után Crespo Rodrigo felkért, hogy dolgozzak együtt a társulattal a 2016/2017. évadban is. A kérése az volt, hogy olyan előadásban gondolkodjunk, ami az egész együttest érinti, amiben mindenki benne lehet. Ennek mentén keresgéltünk, végül neki jutott az eszébe az ötlet: miért nem csináljuk meg a Tartuffe után Az imposztort, amiben a történet szerint a vilnai társulat Molière darabját próbálja” – számolt be a rendező.

 

„Mint minden születő félben lévő előadásnak, természetesen Az imposztornak is megvan a maga rizikója, de az, hogy egy ilyen jellegű csapatmunkát igénylő darab készül, összekovácsolja a résztvevőket, erősíti a társulatot, ha jól sikerül. Az, hogy egy fiatal társulat közös nyelvet beszéljen, hogy egyféleképpen játsszanak, ugyanazt képviseljék, kiemelt jelentőséggel bír. Az pedig a bennük való gondolkodás jele, ha egy színház olyan darabot vesz elő, mint amilyen Az imposztor. Fodor Tamást az egyik legnagyobb élő magyar színésznek tartom, az külön öröm számomra, hogy elvállata ezt a feladatot és igent mondott a felkérésemre. Vannak egyértelmű színházi helyzetek. Amikor a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásra készültünk, szintén nem volt kérdés, ki játssza a Színészt. Ahogyan akkor, most is csak Fodor Tamásban tudtam gondolkodni Bogusławskival kapcsolatban” – hangsúlyozta Szikszai Rémusz.

 

A cikk a szinhaz.org oldalon jelent meg.

Következő előadások

»
04.22
vasárnap

Tadeusz Słobodzia 

A mi osztályunk
történelem XIV órában

17:00

Kamaraszínház
Bérletszünet

»
04.23
hétfő

Tersánszky Józsi 

Misi mókus kalandjai
zenés bábjáték

10:00

Kamaraszínház
Micimackó bérlet 1.

Blog

...végül is szeretem, amit csinálok, és ez a legfontosabb! — Balázs Áron

Közösségi média

Kövesse Ön is a színházat a Facebookon és tekintse meg az előadásokhoz, eseményekhez kapcsolódó videófelvételeket a színház YouTube csatornáján!

FacebookYoutube
TwitterInstagram

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is a Jászai Mari Színház, Népház hírlevél szolgáltatására, hogy ne maradjon le a színházzal kapcsolatos legújabb információkról!

»
·
»
·
Spiró-darabra készülnek Tatabányán Fodor Tamással
JMSZ épület

Impresszum            

© 2014-2018 Jászai Mari Színház · Népház           Minden jog fenntartva.

Fel