Logo

Az imposztorra készül a Jászai Mari Színház társulata

A Boldogulj Tatabányán! oldala beharangozója

2016. november 23.

Az imposztorra készül a Jászai Mari Színház társulata

Spiró György komédiáját Szikszai Rémusz rendezésében, Fodor Tamással a főszerepben mutatja be a különböző fesztiválokon, színházi találkozókon nagy sikerrel szereplő tatabányai társulat. A legendás darab ősbemutatóját Zsámbéki Gábor rendezésében és Major Tamás főszereplésével 1983-ban tartották a Katona József Színházban.

 

A színdarabban Boguslawski - a Lengyel Nemzeti Színház alapítója - az író Ikszek című nagyregényéből „sétál” át a komédiába, pontosabban a cári Oroszországhoz tartozó Vilna színházába, hogy Tartuffe címszerepét eljátssza.

 

Ebben a vidéki, „elfelejtett” kisvárosban – a ránehezedő történelem és politika miatt - minden tett, minden kimondott szó erősebben rezonál az átlagosnál. Ilyen közegbe érkezik Boguslawski, a „mágus”, aki a próbán rögtön elkezdi magyarázni, „tanítani” Moliére-t a színészeknek, így tárulhat fel előtte, ki milyen ember és színész valójában. Innen indulunk a darabvégi nagy botrány felé.

 

A komédia a színház a színházban eszközét választotta: a nézők Az imposztoron belül egy Tartuffe előadást is kapnak ajándékba, persze csak áttételesen. Bizonyos pillanatokban mindkét előadás nézői lehetnek egyszerre, amely katartikus élményt ígér. Nevetve tematizálhatják a hatalom és művészet viszonyát, az emberi jellem hajlékonyságát, furcsa kanyarulatait- esetleg indulhatnak más irányba.

 

Kifejezetten izgalmas momentum, hogy a tavalyi évben pont ezt a Moliére-darabot állították színpadra a Jászaiban. Az imposztor tatabányai bemutatásának ötletével kapcsolatban Szikszai Rémusz elmondta:

 

„A tavalyi közös munka, a Tartuffe sikere után Crespo Rodrigo felkért, hogy dolgozzak együtt a társulattal a 2016/2017. évadban is. A kérése az volt, hogy olyan előadásban gondolkodjunk, ami az egész együttest érinti, amiben mindenki benne lehet. Ennek mentén keresgéltünk, végül neki jutott az eszébe az ötlet: miért nem csináljuk meg a Tartuffe után Az imposztort, amiben a történet szerint a vilnai társulat Molière darabját próbálja. Ez a kapcsolódás feltételezhet egyfajta tudást a nézők részéről és ez izgalmassá teheti Az imposztor „színház a színházban” játékát.”

 

A függetlenségét vesztett Lengyelország és a cári Oroszország viszonyával, az ősbemutató korával, az akkori szovjet megszállással, valamint a jelennel kapcsolatban a rendező kihangsúlyozta:

 

„Történelmi párhuzamok mindig lesznek. Ameddig hatalom létezik, mindig lesz összecsengés a különböző történelmi korok között. Az imposztor bizonyos értelemben a színházcsinálásról szól, pontosabban arról, miért érdemes színházat csinálni, arról, mennyire kiszolgáltatott a színház a mindenkori hatalomnak.”

 

Fontos mű, a legmagasabb szintű szórakozás. 

 

A cikk megjelent a Boldogulj Tatabányán! oldalon

 

Következő előadások

»
04.22
vasárnap

Tadeusz Słobodzia 

A mi osztályunk
történelem XIV órában

17:00

Kamaraszínház
Bérletszünet

»
04.23
hétfő

Tersánszky Józsi 

Misi mókus kalandjai
zenés bábjáték

10:00

Kamaraszínház
Micimackó bérlet 1.

Blog

...végül is szeretem, amit csinálok, és ez a legfontosabb! — Balázs Áron

Közösségi média

Kövesse Ön is a színházat a Facebookon és tekintse meg az előadásokhoz, eseményekhez kapcsolódó videófelvételeket a színház YouTube csatornáján!

FacebookYoutube
TwitterInstagram

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is a Jászai Mari Színház, Népház hírlevél szolgáltatására, hogy ne maradjon le a színházzal kapcsolatos legújabb információkról!

»
·
»
·
Az imposztorra készül a Jászai Mari Színház társulata
JMSZ épület

Impresszum            

© 2014-2018 Jászai Mari Színház · Népház           Minden jog fenntartva.

Fel