Logo

Az imposztorra készülnek Tatabányán

Fodor Tamással a főszerepben elkezdődtek Spiró György komédiájának próbái a Jászai Mari Színházban. A rendező, Szikszai Rémusz mesélt a bemutatóról.

2016. november 22.

Az imposztorra készülnek Tatabányán

A darab ősbemutatóját Major Tamás főszereplésével 1983-ban tartották a Katona József Színházban. Az imposztor Bogusławski – a Lengyel Nemzeti Színház alapítójának - személyén keresztül kapcsolódik a szerző Az Ikszek című regényéhez. Az előadás rendezője, Szikszai Rémusz az elmúlt évadban rendezte meg Tatabányán Parti Nagy Lajos Molière: Tartuffe című színművét.

 

Az imposztor tatabányai bemutatásának ötletével kapcsolatban Szikszai Rémusz elmondta: „A tavalyi közös munka, a Tartuffe sikere után Crespo Rodrigo felkért, hogy dolgozzak együtt a társulattal a 2016/2017. évadban is. A kérése az volt, hogy olyan előadásban gondolkodjunk, ami az egész együttest érinti, amiben mindenki benne lehet. Ennek mentén keresgéltünk, végül neki jutott az eszébe az ötlet: miért nem csináljuk meg a Tartuffe után Az imposztort, amiben a történet szerint a vilnai társulat Molière darabját próbálja”. 


Arról is beszélt a rendező, hogy noha a tavaly bemutatott Tartuffe és az Imposztor-beli Tartuffe nem tud és nem is kell, hogy azonos legyen, „a két előadás valamilyen módon mégis épül majd egymásra. Ez a kapcsolódás feltételezhet egyfajta tudást a nézők részéről és ez izgalmassá teheti Az imposztor „színház a színházban” játékát.”

 

„Így nem kell, hogy most a nulláról kezdjünk el valamit, bőven van mire építenünk. Ez nagyon fontos, Az imposztor esetében különösen, hiszen igen nehéz szerkezetű darabról beszélünk. Emiatt érzem lényegesnek, hogy létezik közöttünk egyfajta élő kapcsolat” – mondta a korábbi közös munkával kapcsolatban, hozzátéve, hogy ind a társulat, mind ő maga nagyon jól érezte magát a Tartuffe próbafolyamata során.

 

Szikszai Rémusz Crespo Rodrigo igazgató darabválasztása kapcsán a társulatépítés lehetőségéről és felelősségéről is beszélt: „Mint minden születő félben lévő előadásnak, természetesen Az imposztornak is megvan a maga rizikója, de az, hogy egy ilyen jellegű csapatmunkát igénylő darab készül, összekovácsolja a résztvevőket, erősíti a társulatot, ha jól sikerül. Az, hogy egy fiatal társulat közös nyelvet beszéljen, hogy egyféleképpen játsszanak, ugyanazt képviseljék, kiemelt jelentőséggel bír. Az pedig a bennük való gondolkodás jele, ha egy színház olyan darabot vesz elő, mint amilyen Az imposztor.”

 

Fodor Tamás Bogusławski szerepében vendégként csatlakozik a Jászai Mari Színház társulatához. Ezzel kapcsolatban Szikszai Rémusz elmondta: „Fodor Tamást az egyik legnagyobb élő magyar színésznek tartom, az külön öröm számomra, hogy elvállata ezt a feladatot és igent mondott a felkérésemre. Vannak egyértelmű színházi helyzetek. Amikor a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásra készültünk, szintén nem volt kérdés, ki játssza a Színészt. Ahogyan akkor, most is csak Fodor Tamásban tudtam gondolkodni Bogusławskival kapcsolatban.”

 

A függetlenségét vesztett Lengyelország és a cári Oroszország viszonyával, az ősbemutató korával, az akkori szovjet megszállással, valamint a jelennel kapcsolatban a rendező kihangsúlyozta: „Történelmi párhuzamok mindig lesznek. Ameddig hatalom létezik, mindig lesz összecsengés a különböző történelmi korok között. Az imposztor bizonyos értelemben a színházcsinálásról szól, pontosabban arról, miért érdemes színházat csinálni, arról, mennyire kiszolgáltatott a színház a mindenkori hatalomnak. Ez persze valamilyen formában mindig tükör annak a kornak is, amiben éppen élünk. Az imposztor azonban nem csupán a művészet és a hatalom, hanem a kisember és a hatalom viszonyát feszegeti.”

 

Az imposztort a december 17-ei bemutató után december 30-án este 7 órai kezdettel láthatják az érdeklődők a tatabányai teátrumban.

 

A cikk a szinhaz.hu oldalon jelent meg.

Következő előadások

»
04.22
vasárnap

Tadeusz Słobodzia 

A mi osztályunk
történelem XIV órában

17:00

Kamaraszínház
Bérletszünet

»
04.23
hétfő

Tersánszky Józsi 

Misi mókus kalandjai
zenés bábjáték

10:00

Kamaraszínház
Micimackó bérlet 1.

Blog

...végül is szeretem, amit csinálok, és ez a legfontosabb! — Balázs Áron

Közösségi média

Kövesse Ön is a színházat a Facebookon és tekintse meg az előadásokhoz, eseményekhez kapcsolódó videófelvételeket a színház YouTube csatornáján!

FacebookYoutube
TwitterInstagram

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is a Jászai Mari Színház, Népház hírlevél szolgáltatására, hogy ne maradjon le a színházzal kapcsolatos legújabb információkról!

»
·
»
·
Az imposztorra készülnek Tatabányán
JMSZ épület

Impresszum            

© 2014-2018 Jászai Mari Színház · Népház           Minden jog fenntartva.

Fel